Schieven

Ook: Scheven - Esgehucht in de gemeente Assen ten zuidoosten van Assen en ten westen van Rolde.

In 1460 luidt een passage: Johan Scheuen...buur to Anrepe. Omdat de buurtschap wordt doorsneden door het Anreeperdiep, zou scheven brug (rustend op houten steunblokken) kunnen betekenen. Schieven kan ook zijn afgeleid van Schei-ven = scheideveen, bestaande uit scheide = scheiding, grens en veen = groenland. Het betreft in dat geval de scheiding tussen de marken Assen en Anreep bij Schieven.

Schieven en Anreep zijn klein gebleven wegens gebrek aan bouwgrond in het waterrijke gebied van het Amerdiep / Deurzerdiep en Anreeperdiep. Wel waren beide buurtschappen rijk aan bomen. In de periode 1825-1851 werden te Schieven 300 eiken geveld, te Anreep 550 eiken en 1500 dennen.