Polman

Drents adellijk geslacht, waarvan leden vanaf de 12e eeuw vermeld worden. Zij waren verwant aan verschillende invloedrijke Drentse geslachten in de late Middeleeuwen.

Oorspronkelijk stamde de familie uit Noord-Drenthe, maar aan het eind van de 14e eeuw vestigde een tak zich op de havezate Nijenhave te Ruinen. Van daaruit verspreidde de familie zich over de omliggende provincies. In de 17e eeuw ontstond een Oost-Friese en Groninger tak, die in 1717, toen de tak in Ruinen uitstierf, deze goederen verwierf en vervolgens verkocht. Aan het eind van de 18e eeuw stierf met deze tak de familie geheel uit.