Peizerwold

Dr.: Paaizerwold

Wegdorp in de gemeente Noordenveld (tot 1998 Peize) ten noorden van Peize. Ten noordoosten ervan ligt de Polder de Peizer- en Eeldermaden, verder noordwaarts het weidecomplex Peizerweering en het wegdorp Peizermade; aan de westzijde ervan stroomt het Peizerdiep en aan de oostzijde het Eelderdiep. Ten westen ligt Bommelier aan het Peizerdiep, hier was vroeger een overzet naar Roderwolde en een aanlegplaats voor schepen.

In 1865-67 Peizerwolde, in 1899 Het Wold en Peizerwoud.

Peizerwold ligt tussen Leutinge-, Fox-, Roder-, Eelder- en Paterswolde in het Noord-Drentse woldgebied, dat vanaf 1100 in ontginning is gebracht. Er zijn nog restanten aanwezig van de veenterpen in dit gebied. De boerderijen werden gebouwd op een hoge rug; erachter ontstond een strokenverkaveling de lage landen in. Tot 1985 liep langs de westkant van de hoofdweg van deze buurtschap, de Groningerweg, de goederendpoorlijn Groningen-Drachten (Philips), welke aangelegd was in 1913 als goederen- en personentramlijn (personenvervoer tot 1948).

Bezienswaardigheden zijn de monumenten, te weten het tolhuisje uit 1884, één van de drie om de kosten van de straatweg van Roden-Peize naar Groningen te kunnen drukken, en de boerderij Groningerweg 38 (1914) met een voorhuis in Eclectische bouwstijl.