Palmpasen

Bron: Drents Archief, collectie gemeente Assen

Ook: Palmzondag

Zondag vóór Pasen. Kinderen trokken die dag 's morgens met versierde palmpasen (haantie op een stokkie) zingend langs de huizen: Haantie op een stokkie / gattie in zien rokkie / gattie in zien linker poot / mörgen is mien haantie dood.

De palmpaas was op traditionele wijze versierd. De 'haan' was van brooddeeg gebakken; verder werd de palmpaas versierd met strengen suiker-eitjes, pinda's, vijgen, rozijnen en een sinaasappel. In plaats van een broodhaan werd ook wel een broodkrans gebruikt. De stok en de zijtakken werden versierd met palmtakjes van buxus. Deze palmtakjes herinneren aan de intocht van Jezus Christus in Jeruzalem, toen palmtakken voor hem op de weg werden gestrooid.

De traditionele rondgang van kinderen is in onbruik geraakt. Wel worden nog optochten met versierde palmhaantjes georganiseerd. In de protestantse kerken in Drenthe was het gebruikelijk dat nieuwe lidmaten op palmzondag geloofsbelijdenis deden. Ze waren dan gewoonlijk van top tot teen in nieuwe kleding gestoken. 's Middags kwam dominee op bezoek om de belijdenisplaat te overhandigen.