Oosterboer

Voormalige buurtschap in de gemeente Meppel, thans wijk in het oosten van de stad Meppel. Vanuit het in 1998 geannexeerde Broekhuizen loopt de Oosterboerseweg naar stad en wijk, waar in de voormalige gemeente Meppel de Oosterboerweg gelegen is. Op de Franse kaart (1811-13) vermeld als Osterboer.

De nieuwe stadswijk ligt ingeklemd tussen de spoorlijn Groningen-Zwolle (noord), de rijksweg A32 (Leeuwarden-Meppel) (west), de Hoogeveenseweg (zuid) en de Provincialeweg (oost).

In de 17e eeuw waren Oosterboer en Meppel bestuurlijk gelijkwaardig (comparant); ieder stuurde één afgevaardigde naar de landsdag; hiervan had een ook zitting in de landsdag. In de periode 1650-1832 nam in Oosterboer het areaal bouwland met 25% af. Later werd het één veeteeltgebied; 55% van de boeren had meer dan vijf melk- en kalfkoeien. In de loop der tijd heeft Meppel deze activiteit zodanig teruggedrongen door uitbreiding, dat het oude Oosterboer vrijwel volledig door de stad is opgeslokt.