Mineralen

Natuurlijke stoffen in de aardkorst, die meestal uitgekristalliseerd zijn tot een karakteristiek kristal. Ze worden van elkaar onderscheiden door hun kleur, hun splijtbaarheid en door hun hardheid.

De belangrijkste mineralen voor de gesteentevorming zijn de silikaten, de oxyden en carbonaten. Het gidsmineraal van Rijngrind in West-Drenthe is augiet. Glimmers in granieten bestaan uit lagen en banden van muscoviet en biotiet en komen bijna zuiver voor in Peelozanden (Formatie van Peeloo) uit het Elsterien. De voornaamste oxyden zijn het rode ijzeroxyde ofwel hematiet, het magnetische magnetiet en het oker in moerasijzererts. Van de carbonaten zijn krijt en magnesiumcarbonaat belangrijk. Sideriet, een ijzercarbonaat, is het bestanddeel in de witte kleur in het hoogveenlagen.

Zie ook: Glimmer; Sideriet; Vivianiet.