Meppen

Bron: Drents Archief

Esdorp in de gemeente Coevorden (tot 1998 Zweeloo) ten zuidwesten van Aalden en Zweeloo. De Mepperdennenweg klieft vanuit het centrum van het dorp in noordwestelijke richting het bos en natuurreservaat Mepperdennen in twee gelijke delen en loopt voorts verder het Mepperveld in. Deze grote vlakte wordt door de Mepperstraat ook in tweeën gedeeld, een noordelijk deel met veel bouwland en een zuidelijk deel met bos en het Mekelermeer. Ten oosten van dit bos en ten zuiden van de Mepperstraat en het dorp liggen o.a. de Mepperhooilanden, de Mepperweiden en de Mepperesch.

In 1335 wordt de plaatsnaam voor het eerst vermeld. De betekenis ervan is onduidelijk.; misschien is zij afgeleid van de mansnaam Meppe.

De woestenij De Palms (palms (Dr.) = Jeneverbes), in bezit van Het Drentse Landschap en gelegen boven Meppen, wordt op de »Franse kaart (1811-1813) aangeduid als Mepperpalmerzand.

In 1838 werd in Meppen een Gereformeerde Gemeente gesticht; in 1842 erkend. Na 1850 is het dorp sterk gegroeid, met name in zuidelijke richting. Het monumentale boerendorp is een voorbeeld van een oud Drents dorp, met hoge essen, madelanden en langs de beek (i.c. twee: Marsstroom en Broekstroom), heide en zandverstuivingen.