Meiler

Oven waarin turven worden verkoold tot turfcokes.

De meiler bestond meestal uit vuurvaste steen en liep naar boven toe conisch toe. Aan de onderkant was een fundament met daarop een ijzeren rooster. De turf werd van onderop met hout aangestoken. Als het eenmaal brandde werd het ovendeurtje gesloten en met leem dichtgesmeerd. De meiler werd van bovenaf net zolang nagevuld, totdat de verkolende turf niet meer inklonk. Het verkolingsproces kon, al naar gelang de hoeveelheid, soms meer dan een week duren. Nadat het vuur gedoofd was en de cokes afgekoeld, kon men de meiler leeghalen en de turfcokes in zakken doen voor de handel.