Luchtenburg

Buurtschap in de gemeente Tynaarlo (tot 1998 Eelde, tot 1 december 1999 Zuidlaren) ten zuiden van Eelde en ten noorden van Groningen Airport Eelde. Na WO II deelde de uitbreiding van het vliegveld de naamsverwante weg naar Yde in twee stukken.

De plaatsnaam wordt op verschillende wijzen geschreven, van Lugtenberg via Luchtenberg tot Luchtenburg; het buurtschapje heet in de volksmond Luxemburg. Vanwege het voorkomen van de naam Lichtenberg in een oorkonde van 1040 is wel gedacht dat de waterburcht van Eelde ook al in de 11e eeuw zou zijn aangelegd. Onderzoek in 1987 heeft uitgewezen dat deze veronderstelling niet juist is.