Leutingewolde

Bron: Drents Archief

Buurtschap (middeleeuws veenontginningsdorp) in de gemeente Noordenveld (tot 1998 Roden) ten noorden van Roden en ten oosten van Nietap en Leek (Gr.). Ten noorden ervan ligt de Esch van Leutingewolde, hoger gelegen dan de omgeving, 1,5 + NAP tegenover 0,7 -NAP (o.a. Achter de Esch), maar zoals de wijde omgeving geheel bestaand uit grasland (weiland). Ten noorden van de es strekt zich de Leutingewolderpolder uit tot het Leekstermeer, aangelegd in 1856 om de wateroverlast alhier te bestrijden.

De buurtschap maakt deel uit van het zgn. woldgebied (wold = bos), waartoe ook behoren: Midwolde, Vredewold, Oostwold en Neerwold in Groningen en Foxwolde, Roderwolde, Peizerwold, Eelderwolde en Paterswolde in Noord-Drenthe.

Bronnen vermelden: Lockincwolda (1335), Lotyngewolde (1444), Lotyngewolt (1445), Leutingewold (1955). Ook Leutingerwold en Leutingerwolde. De betekenis van de naam is: woud van de lieden van de persoon Lockinc of Lude. Leutingewolde lag vroeger iets noordelijker, n.l. ten noorden van de Ring. De zuidelijke bebouwing werd in de tweede helft van de 19e eeuw gerealiseerd.