IJsracen

Ook: IJsspeedway - Racen met motoren op het ijs. Deze tak van sport ontstond in de jaren '20 op bevroren meren in Zweden. In Rusland werd in l939 voor het eerst een internationale wedstrijd gehouden. In de banden werden schroeven bevestigd, die werden aangeslepen tot scherpe spikes. Iedere machine heeft in totaal driehonderd spikes van drie centimeter lengte. De 'vliegende cirkelzagen' hebben een luchtgekoelde 500cc eencylinder motor. Aan de wedstrijden wordt deelgenomen door zestien coureurs en twee reserverijders. In elke van in totaal twintig heats komen vier rijders tegen elkaar op het ijs. In Nederland werden ijsraces geïntroduceerd door het bestuur van »Motorclub Assen en Omstreken. Het vijftigjarig bestaan van de vereniging werd op bijzondere wijze gevierd. Op zondag 19 maart 1972 werden de eerste Internationale ijsraces op de Asser kunstijsbaan met 11.000 toeschouwers een geweldig succes. De Assenaar Roelof »Thijs maakte deze sport in Nederland bijzonder populair. Ieder jaar beleeft Assen een invasie uit binnen- en buitenland om de ijsraces mee te beleven.