Generaliteit

Organen, ingesteld door de Staten-Generaal van de Republiek der Verenigde Nederlanden, om de bestuurs- en defensietaken van de Republiek uit te voeren.

De Staten-Generaal zelf, de Raad van State, de Rekenkamer, de Admiraliteitscolleges en de Generaliteitsontvanger waren de belangrijkste instellingen. Hoewel Drenthe geen zitting had in de meeste generaliteitsorganen, was het toch geen generaliteitsland (in de zin van veroverd gebied). Wel had het zijn aandeel in de generaliteitslasten, de quote die het gewest moest betalen aan de centrale regeringsorganen.

Zie ook: Belastingen.