Emmerdennen

Sterk geaccidenteerd bosgebied (253 ha) ten oosten van de oude dorpskern van Emmen.

In het midden van de 19e eeuw dreigden bij herhaling de wegen en akkers ten oosten van Emmen overstoven te worden door het opwaaiende zand uit het Emmer Zand. Met veel inspanning slaagden de markegenoten van Emmen er in het stuivende zand vast te leggen door de zandduinen met heideplaggen te bedekken en er dennenzaad uit te strooien. Dat lukte; de oudste Grove dennen dateren uit 1856 en bepaalden lange tijd het bosbeeld. In 1918 werden de Emmerdennen verkocht aan Staatsbosbeheer, dat de bebossing uitbreidde. Inmiddels heeft het bos zich sterk ontwikkeld en zijn ook veel andere boomsoorten geplant (loof-en naaldbomen), waardoor een erg gevarieerd en gestructureerd bosgebied is ontstaan.

De oude dorpskernen en de woonwijken Emmermeer, Angelslo, Emmerhout en Emmerschans omsluiten thans aan drie zijden het bos, waarmee dat een zeer belangrijke recreatieve functie vervult voor de bewoners van Emmen. Inrichting en beheer zijn op deze functie afgestemd.