Ees

Dr.: Ies

Esdorp in de gemeente Borger-Odoorn (tot 1998 Borger) ten zuiden van Borger en ten noordwesten van Exloo. Ten zuiden ervan liggen het Eeserveld en het Eeserveen, beide bouwlandcomplexen met enig bos. Aan de zuidkant van het 'veen' ligt het wegdorp Eeserveen. Ten westen van dorp en es lag vroeger het Eeserdiep, nu een afwaterings-kanaal.

Bronnen vermelden: de Ese (1263), Ees (1335) en Eest (1851-55 en 1867-68). De betekenis kan zijn: a) bijeengelegen bouwland (vgl. Friese ees), b) zaadveld (Gotisch atisk) en c) afgeleid van de bomennaam es.

In de loop der eeuwen is het dorp enigszins naar het oosten opgeschoven. In de 17e eeuw telde het vijftien boerderijen en een molen, in 1832 twintig huizen en 161 inwoners, allen boerengezinnen, plus een schaapherder. In de 19e en 20e eeuw vestigden zich enkele neringdoenden in het dorp. In 1960 vormden daardoor twee bakkers, een smid, een kruidenier, een textielhandelaar en een caféhouder de middenstand. Door de stimulering van Borger als centrale gemeenteplaats, verliep die middenstand en daalde ook het aantal agrariërs fors; alleen het café is nog aanwezig. In 1983 telde Ees 341 inwoners en 104 woningen. Het economisch accent is verschoven naar recreatie en toerisme; er verschenen campings en het recreatiepark Land van Bartje, ten oosten van het dorp.

Schimpnamen voor de inwoners: Koekoppen, Holkoppen en Stalpaolen (weinig plooibare lieden).