Een

Dorp in de gemeente Noordenveld (tot 1998 Norg) tussen Norg (oosten) en Friesland (westen); ten westen ervan ligt het dorp Een-West. Tussen Een en de Aa of het Groote Diep liggen de Eenerstukken. Zuidwaarts liggen aan de weg naar Friesland (Haulerwijksterweg) het natuurgebied Marke van Een (bos en hei) en het Eenerveen (woongebied met weiden), tussen Een en Een-West het Eenerveld (ook weiden). Ten westen van Een ligt voorts een boerderij met de naam Hoeve Eenig, ten noordwesten het natuurgebied Amerika en het recreatiegebied Ronostrand, ten noorden op de vroegere gemeentegrens met Roden het natuurreservaat Zuursche Duinen; alle drie oorden bezitten een camping.

Bronnen vermelden: in 1335 Ede, 1381-83 Eden, 1492 weer Ede, 1511 toe Ede en in 1553 en 1559 Een. De betekenis luidt waarschijnlijk: a) ede(n) = brandhout, brandturf (vgl. ed = brandstapel), eerder dan b) hof van Eden en c) bij de lieden van Edo; met het telwoord heeft de plaatsnaam niets van doen. GHAN (1851-55) verdeelt Een in Noord Eind, Middelboer en Zuid Eind; Kuyper onderscheidt op zijn kaart van Drenthe (1865) Een-Noordeind en Een-Zuideind; HAD (1899) Noordeind, Een en Zuideind, voorts de vervallen - en thans verdwenen - schans Portugal aan de Eenerdijk (nu Norgerweg). Pas in de 20e eeuw zijn de drie onderscheiden buurtschappen aaneengegroeid tot een langgerekt straatdorp. In 1832 telde Een als geheel zestien erven.

De gereformeerde kerk van Een is een zaalkerk met steunberen, glas-in-loodvensters en decoratief metselwerk, gebouwd in 1928 in expressionistische vormen. De naastgelegen pastorie, Hoofdstraat 14 dateert uit dezelfde tijd.