Drijber

Dorp in de gemeente Midden-Drenthe.

Tot 1998 Beilen, tot 2000 Middenveld. Ten zuidoosten van Wijster en ten oosten van het VAM Compostbedrijf aan de weg Drijber. Ten zuiden ervan ligt de Drijbersche Esch, ten oosten het Drijbersch Binnenveld ter weerszijden van het Linthorst Homankanaal. In Tiendeveen ten zuiden van Drijber doorsnijdt dit kanaal de Drijbersche Hoofdvaart.

Tussen Tiendeveen en Drijber strekt zich het landbouwgebied Drijbersche Veld uit (bouw- en weilanden).

Bronnen vermelden: Triburd (1217), Drybort (1348 en 1416), Driberte (1449), in Dryberde (1530), Dryberden (1553 en 1569), later Driberde, Drijberde en Drijber (Van der Aa). De betekenis ervan wordt tweeërlei uitgelegd: a) een bootje van drie borden (planken) als veer over het Oude Diep, b) samengesteld uit drie buurtschappen (burd = buurtschap) op basis van tri- (drie) en buritha (huizengroep).

De Uithof te Drijber was in de Middeleeuwen een pleisterplaats, waarschijnlijk een hofboerderij, voor reizende nonnen en kloosterbroeders van de abdij uit Ruinen. De 'blauwe kamer' was geheel als logeergelegenheid ingericht. De zolder zal als spieker (opslag van tienden in natura) gediend hebben. In 1969 is het interieur uitgebroken. De Uithof is van buiten intact gelaten en valt onmiddellijk op door de afwijkende bouwtrant tussen de oud-Drentse boerderijen. De plaats is met name gegroeid na de komst van de VAM (1931) met werknemers van deze onderneming.