Biologische landbouw

van Dijk

Verzamelnaam voor biologische tuinbouw, akkerbouw en veehouderij.

In de biologische landbouw worden geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Producten afkomstig van de biologische landbouw bevatten bovendien geen chemische of synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Biologische landbouwnormen zijn gericht op het behoud van natuur, milieu en landschap en het welzijn van dieren. Het biologische productieproces wordt gecontroleerd door de onafhankelijke stichting Skal. Wanneer dit proces aan de eisen voldoet, wordt het gecertificeerd en mogen de producten het EKO-keurmerk voeren. De in Nederland geldende normen voor biologische landbouw gelden in de gehele Europese Unie.

Van biologische landbouw onderscheidt zich de biologisch-dynamische (BD-) landbouw. De normen voor de BD-landbouw zijn gebaseerd op de antroposofie, een levensvisie die begin 20e eeuw werd ontwikkeld door de Oostenrijkse filosoof Rudolf Steiner. Uitgangspunt is dat er een samenhang bestaat tussen plant, dier, bodem en kosmos. Er wordt gestreefd naar een kringloop van eigen diervoeder en eigen mest. Daarnaast moeten biologisch-dynamische landbouwbedrijven voldoen aan de EU-normen voor biologische productiemethoden. Biologisch-dynamische producten hebben het Demeter-keurmerk. De controle wordt uitgevoerd door Skal en de Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding.

Het grootste gedeelte van de biologische landbouw in Drenthe betreft de veehouderij, die melk, vlees en eieren produceert. Daarnaast wordt er biologische tuin- en akkerbouw bedreven. Biologische glastuinbouw is in Drenthe nauwelijks ontwikkeld. In Wapserveen en Wilhelminaoord worden bomen en struiken met het EKO-keurmerk geteeld. In Dalen en Hoogeveen zijn biologische molenwinkels waar zelfgemalen meel wordt verkocht. Er zijn acht natuurvoedingswinkels in Drenthe. Drenthe telt drie biologische informatieboerderijen: in Nietap voor de veehouderij en in het Orvelterveld voor de vollegrondsgroenteteelt. In Schoonebeek staat een informatieboerderij annex zuivelfabriek. De provincie Drenthe investeert sinds 1997 in biologische landbouw en sluit zich aan bij het landelijke streven naar 5% biologische productie in 2005 en 10% in 2010. In 2001 waren er in Drenthe tachtig bedrijven met een EKO-licentie, wat overeenkomt met 1,7% van de gehele Drentse landbouwproductie. De belangen van de Drentse biologische boeren en tuinders worden behartigd door de Noordelijke Biologische Landbouwvereniging (NBLV). De NBLV is als vakgroep gelieerd aan de Noordelijke Land- en Tuinbouworganisatie NLTO. [van Dijk]