Basketbal

Een spelmoment van een basketbalwedstrijd in sporthal de Spreng aan de Vredeveldseweg 57 in de wijk Vredeveld te Assen-Oost. (1980) - Bron: Drents Archief, collectie Gemeente Assen

Balsport. Drenthe beleefde in Meppel en Assen een aantal jaren basketbal op het hoogste niveau (eredivisie).

Het in 1974 opgerichte Red Giants uit Meppel zette de opmars in na de komst van trainer-coach Glenn Pinas in het seizoen 1981-82. Deze versterkte het team jaarlijks en in 1987 bereikte Red Giants de eredivisie. Van de Meppeler spelers legde alleen Henk Haze de weg van de basis naar de top af. Met het Amerikaanse duo Rob Jones en Mark Mitchell als sterren werd Red Giants in 1988-89 vierde in de eredivisie. Peter van Noord, John Emanuels, Sander Kales, Peter Dam, Ad Schepers, Tanno Pieters en Rein van der Kamp werden in die jaren opgeroepen voor het Nederlands team. Voor de ploeg uit Meppel bleek het evenwel onhaalbaar zich in financieel opzicht met de landelijke top te blijven meten. In 1996 viel het doek en kon met het saneren van de schulden worden begonnen. Red Giants moest terug naar de laagste klasse, maar in 2000 was de club al weer doorgedrongen tot de promotiedivisie, de op een na hoogste afdeling. Bij de dames werd de grote sprong voorwaarts nooit gemaakt, maar Laura Schaap, die als speelster van BVG Groningen 86 keer in het nationale team speelde, leerde de beginselen van het spel bij Red Giants.

Assen kende al de basketbalvereniging Assist, toen in het begin van de jaren '90 het initiatief werd genomen om topbasketbal in de Drentse hoofdstad te realiseren. Als Noorderkruis Assen werd in 1996 de promotie naar de eredivisie gerealiseerd en in het eerste seizoen werd meteen deelgenomen aan de play-offs om de nationale titel. Het basketbal in de Drentse hoofdstad werd echter ook gekenmerkt door geruchtmakende conflicten, onder meer met trainer Fokke Bakker. Als Nuva Drenthe hield de Asser formatie nog tot en met het seizoen 1998-99 stand in de eredivisie. Toen verder gaan onhaalbaar bleek, ging het topbasketbal in Assen letterlijk ter ziele. Dragende spelers in het kortstondige bestaan van de club waren Dave Tuinstra, Peter Koning, de Amerikaan Bren Henderson en Erik Vos. Al die jaren wist Assist zich als basketbalvereniging te handhaven.