Bartje

Romanfiguur uit het gelijknamige boek uit 1935 van Anne de Vries.

De tv-bewerking door de NCRV gaf Bartje grote landelijke bekendheid. Sindsdien is hij nog meer een provinciaal symbool van Drenthe geworden. De belichaming van dit symbool is het door Suze Boschma-Berkhout gemaakte beeldje dat in 1954 ter gelegenheid van de 50e verjaardag van De Vries in Assen werd onthuld. Het Drents Genootschap was de opdrachtgever. Het origineel staat in de hal van het stadhuis en een bronzen versie is achter het Drents Museum aan de Oostersingel te vinden. Kleine replica's en artikelen die met een afbeelding ervan zijn bedrukt, vormen typisch Drentse souvenirs. Sinds 2000 worden er in de eerste week van september activiteiten op het Koopmansplein voor kinderen georganiseerd ter gelegenheid van Bartjes verjaardag.