Jan Wieringa

Functie: Veldnamendeskundige

(Assen 1923 - Haren 1997) Veldnamendeskundige.

Studeerde, na de driejarige hbs te Assen en de Middelbare Landbouwschool in Groningen te hebben doorlopen, bodemkartering in Bennekom. Daarna werkzaam bij de Stichting voor Bodemkartering. Stelde als eerste het verband tussen de ondergrond en de terreinkeuze van hunebedden en Celtic fields vast.

Hij was secretaris van de Escommissie (later Historische Commissie geheten) van Het Drents Genootschap, tevens lid van de Straatnamencommissie van de gemeente Emmen. Tijdens zijn werk bij de bodemkartering verzamelde hij met anderen Drentse veldnamen. Daaruit resulteerde de veldnamenkaart van Sleen (1970). Structureel werd dit onderzoek toen hij in 1970 werd aangesteld bij het Nedersaksisch Instituut van de RUG. Daar documenteerde hij, mede op basis van een op het instituut door J. Naarding aangelegd archief, synchroon en diachroon de veldnamen van Drenthe. In samenwerking met R.A. Ebeling gaf hij zeven kaartbladen met veldnamen uit en publiceerde daarover in meerdere boeken en tijdschriften. Het verzamelde materiaal bevindt zich nu in het Drents Archief in Assen.