Waterstaatskerken

zie: Kerkbouw

Meestal eenvoudige zaalkerken met rondboogvensters in de door pilasters gelede zijgevels en soms een neoclassicistische ingangspartij als bijzonder accent, kwamen tot stand in dorpen als Annerveenschekanaal (1835, met aangebouwde pastorie; de toren verrees in 1860), Gieterveen (1840; hier met spitsboogvensters), Eext (1841) en Grolloo (1853). Omdat de in het tweede kwart van de negentiende eeuw in Nederland gebouwde kerken in beginsel onder toezicht en in een aantal gevallen volgens ontwerp van de ingenieurs van het ministerie van Openbare Werken en Waterstaat werden gebouwd, kregen zij de bijnaam Waterstaatskerken. Meer allure hebben de kerken in Gasselternijveen (1858 met in 1879 toegevoegde toren en drie ingangen aan de lange zijde) en vooral Assen (1846-1848 met indrukwekkende hoofdingangspartij met dorische zuilen en fronton)