N.V. Veldkamp

Organisatie type: Veenonderneming

Voluit: Oud-Schoonebeeker Veenderij en Turfstrooiselfabriek Veldkamp

Veenonderneming, waarvoor de basis werd gelegd door Johannes Veldkamp Azn., zoon van een Groningse boer.

In 1883 vestigde Veldkamp zich als landbouwer in het Drentse Tweede Exloërmond. Vanaf ca. 1900 begon hij her en der in Emmen en Valthe stukken veen op te kopen. De motieven van Veldkamp om te investeren in veengebieden zijn onbekend. Aanvankelijk behoorde hij tot de groep van kleine verveners, maar in de loop der tijd groeide het bedrijf uit tot een aanzienlijk omvang.

De onderneming werd na 1920 voortgezet door zijn beide zoons Willem (1885-1964) en Anthonie (1887-1960). Het was met name Anthonie die de NV Oud-Schoonebeeker tot een succesvolle onderneming maakte. In 1925 begon hij met de bouw van een fabriek voor de productie van turfstrooisel aan Kanaal A te Schoonebeek. Hij groeide spoedig uit tot een van de belangrijkste producenten in Drenthe. Door zijn eigenzinnig en op concurrentie gerichte politiek was hij niet altijd even geliefd onder zijn vakgenoten. Vooral de moeizame relatie met concurrent Griendtsveen was in vervenerskringen legendarisch. Na WO II kwam de dagelijkse leiding geleidelijk in handen van Anthonies zoon Johannes. Hij is degene die in de jaren '60 van de 20e eeuw de overstap naar de productie naar tuinturf bewerkstelligde.

Na de dood van Johannes namen, bij gebrek aan een geschikte opvolger in de familie, de drie bedrijfsleiders de leiding over. Door de jarenlange verveningen had de firma een aanzienlijk landbouwareaal opgebouwd, dat door een van de bedrijfsleiders geëxploiteerd werd. In 2001 ging de firma op in Tref.