Univé Verzekeringen

Organisatie type: Verzekeringsmaatschappij

Verzekeringsmaatschappij, in 1991 ontstaan uit een fusie tussen NOVO uit Zwolle en DLG verzekeringen te Assen. In 1992 is zorgverzekeraar Noord-Holland Noord daaraan toegevoegd.

Univé is een coöperatieve verzekeraar met inmiddels 1,3 miljoen verzekerden en ca. 3100 medewerkers (1600 fte). Naast vier centrale vestigingen, waarvan die van DLG verzekeringen in Assen er één is, telt de coöperatie een groot aantal zelfstandige onderlinge verzekeraars die onder de naam Univé opereren. Deze ca. 60 Onderlingen beschikken landelijk over meer dan 150 vestigingen en zijn in 21 plaatsen in Drenthe vertegenwoordigd. Vooral in de brand-, motorrijtuigen- en zorgbranche heeft Univé een sterke positie. In 2002 kende de cooperatie een bruto premie-inkomen van ! 1,4 miljard.

Het hoofdkantoor van Univé bevindt zich aan de Jan Bommerstraat te Assen; het pand werd in 1979 voor de DLG gebouwd en is volgens de principes van het Structuralisme ontworpen door architect A.M. Dekker uit Assen. Hoewel de structuralistische opzet in principe vrijwel oneindige uitbreidingsmogelijkheden biedt, is bij de uitbreiding van 1993 door Karelse Van der Meer Architecten uit Groningen, gekozen voor een totaal ander uitgangspunt. De wat geforceerd aandoende kleine schaal van de structuur is verlaten voor een rechthoekige plattegrond en een opbouw in vijf lagen, waarvan de onderste en de bovenste verbijzonderd zijn. Het uiterlijk kenmerkt zich door de toepassing van een grote verscheidenheid aan beeldmiddelen.