Begrip

TRAP(-gids)

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Volledig: Toeristisch Recreatief Archeologisch Project

Initiatief van de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek. TRAP's brengen mensen in contact met archeologische (en andere cultuurhistorische) monumenten. Daar waar relatief veel van dergelijke monumenten bijeenliggen, heeft de ROB, samen met partners als Drents Plateau, de Provincie Drenthe, het Recreatieschap Drenthe, Staatsbosbeheer, Stichting Het Drentse Landschap en gemeenten een TRAP ingericht.

Een TRAP richt zich op een aantal doelen: consolidatie van de archeologische monumenten, toegankelijk maken van deze objecten, informatie geven ter plekke en de ontwikkeling van een fiets- of wandelroute die de bewoningsgeschiedenis van een gebied aangenaam presenteert in een recreatieve context. In Drenthe zijn de TRAP's geïntegreerd in het provinciaal TOWO-beleid. Van de tien geplande wandel- en fietsgidsjes zijn er inmiddels negen verschenen in de reeks Archeologische Routes in Nederland: Borger, Rolde, Anloo, Hümmling/Hondsrug (ook in het Duits), Noordse Veld, Sleen, Odoorn, Gieten/Eext en Dwingeloo/Lhee/Smilde; in 2004 zal de route in Havelte gerealiseerd zijn.