Albert Torie

Functie: Schilder, tekenaar, Aquarellist, Etser

(Havelte 1896 - Meppel 1969) Schilder, tekenaar, aquarellist en etser.

In verschillende beroepen werkzaam geweest, had ondermeer een fotozaak en een melkhandel; werd in 1942 beroepskunstenaar. Autodidact. Torie woonde en werkte het grootste deel van zijn leven in Meppel. Hij werd beïnvloed door Hugo van Schaik, met wie hij buiten schilderde. Verder had hij veel contact met K. Smink, A. Keizer en A.J. Zwart. Hij schilderde, aquarelleerde, tekende en etste landschappen (vooral Drentse), bloemen, en stillevens. In 1961 maakte hij de Koppermaandagprent voor de Drentse Drukkers. Torie behoorde tot de oprichters van de Drentse Schilders en van het Drents Schildersgenootschap.