De Thrianta's

Drentse zanggroep met begeleiders, in 1948 opgericht op initiatief van Tonny van der Veen ten behoeve van het Drents programma d'Aetherbusse van de RON.

De groep bestond uit de zangers Jan van Dijk, Jaap Dubbelboer en Tony van der Veen. De begeleidende muzikanten waren: Henk van Dijk (piano), Jan 'Bakkie' Scholten (gitaar) en Sieb Kooi (contrabas). De eerste zangeres die de gelederen versterkte, was Heleen van Meurs. Na haar vertrek naar de Avro televisie, werd zij achtereenvolgens opgevolgd door Kitty van Wijk, Mattie Kielman en Didy Veldhuis. Eddie Kamstra werd gevraagd als accordeonist maar bleek ook een goed zanger te zijn. Nadat Jan van Dijk de groep verliet, werd hij opgevolgd door de Friese student Douwe Steensma.

De groep schreef haar Drentstalige repertoire hoofdzakelijk zelf. Tekstschrijvers waren Tony van der Veen, Jaap Dubbelboer en Jan van Dijk. Ook de Drentse schrijver/dichter en radiopresentator Hans Heijting schreef enkele van de bekendste liedjes: Rosings heeg en Mooi Annegien. De groep maakt haar opnamen in de radiostudio aan het Martinikerkhof te Groningen. Al spoedig werkten ze mee aan programma's van de landelijke omroep. Ook deden ze enkele televisieoptredens en maakten ze opnamen voor de Wereldomroep.

In 1956 kwam een eind aan het bestaan van de Thrianta's. Op 30 oktober 2002 werd in theater De Tamboer te Hoogeveen een cd gepresenteerd met achttien van hun liedjes (De Thrianta's 1948-1956). Veel studio-opnamen zijn bewaard gebleven en bevinden zich in het radioarchief van Radio TV Drenthe.