Gerard Stout

(Emmen 1950) Docent en schrijver.

Gaf na zijn studie scheikunde te Groningen enkele jaren les in Zambia. Na een korte loopbaan bij de laboratoriumopleiding en het middelbaar huishoud- en nijverheidsonderwijs in Emmen, stapte hij over naar de lerarenopleiding in Groningen. Hij werkt tegenwoordig als docent bij de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden.

Zijn eerste Drentstalige pennenvruchten verschenen in Roet. Hij publiceerde ruim vijftig korte verhalen en stelde speciale nummers van Roet samen. In Eroetiek (1992) neemt hij Drentse schrijvers op de - blote - korrel. Liek in 't veen (1996) is een boeknummer van Roet met de eerste Drentse detective. In 1992 verscheen de novelle Zwak ies, in 1994 gevolgd door het zwaarmoedig Matglaozen Dreum. Wanda (1995) blikt terug op de oorlog. Voorts recenseert hij dialectliteratuur voor het Dagblad van het Noorden. Met hoofdredacteur Martin Koster van Roet schreef hij schetsjes voor de DGP onder het pseudoniem Jans Pol. Onder de naam Gerda Boelens liet hij pseudo-poëzie afdrukken in Oeze Volk.

Werk van Stout is te vinden in diverse verzamelbundels. Met korte verhalen in Hollands Maandblad (1997) en Nieuw Wereldtijdschrift (1998) maakte hij een uitstapje naar de Nederlandstalige literatuur. In 1999 ontving hij de SNS Cultuurprijs van Drenthe voor literatuur. In het hedendaagse Drentse is Stout een van de meest productieve schrijvers. Zijn werk kent een grote variatie, van luchtig proza en een enkel gedicht tot droefstemmende verhalen. In een deel van het proza is het autobiografische element aanwezig. Zelfspot en satire zijn kenmerkende eigenschappen van de korte verhalen.

In 2014 ontving Stout de Culturele prijs van Drenthe.