Stemberg

Bron: Drents Archief

Naam waaronder hunebed D13 bij Eext bekend staat. Rond 1730 ontdekte een stenengraver de holle 'grafkelder' D13 te Eext, in een grafheuvel. Hij sloeg op de vlucht voor het spookachtige, holle geluid. Het monument bleef onaangeroerd tot 1756 en werd 'Stemberg' genoemd (zie J. van Lier). Volgens J. Hofstede was deze naam echter een verbastering van 'Steenberg', zoals hunebedden veelal genoemd werden. D13 is onderzocht door J. van Lier (1756), A.E. van Giffen (1927) en J.N. Lanting (1984). In 1976 is een in 1756 verwijderde deksteen teruggebracht.