Mr. Harm Smeenge-fonds

Organisatie type: Fonds om minvermogende leerlingen te steunen

Anne Aalders

Opgericht in 1911 om 'minvermogende leerlingen' in Drenthe en West-Friesland (NH) geldelijk te steunen. Genoemd naar Harm Smeenge, die vanaf 1891 een stuwende kracht was bij de Vereeniging ter Bevordering van het Ambachtsonderwijs in Drenthe. In 1908 werd op Smeenges initiatief en volgens Drents voorbeeld - hij was toen lid van de Staten van Noord Holland - in West-Friesland een leerlingstelsel opgezet. Door maatschappelijke veranderingen wijzigde zich de oorspronkelijke doelstelling en reikt men vanaf 1919 het Mr. Harm Smeenge-diploma uit.