Jan Aldrik Sluis

Functie: Medicus, Politicus

(Groningen 1766 - Assen 1831) Medicus en politicus.

Voltooide de studie geneeskunde in Groningen met de dissertatie Over de plotselinge pijn in de borst zonder hartkloppingen, in het algemeen angina pectoris genoemd (1802). In Berlijn volgde hij een anatomische en klinische cursus (1804). Na zijn aanstelling als departementsdoctor voor Noord-Drenthe (1810), werd hij als vertegenwoordiger voor Drenthe lid van de Groningse Provinciale Geneeskundige Commissie. Toen Drenthe een eigen Provinciale Geneeskundige Commissie kreeg, werd Sluis hiervan voorzitter (1824-1831). Zijn aanzien als medicus was mede te danken aan zijn politieke carri;re. Vanaf 1811 was hij enige jaren raadslid, vervolgens burgemeester (1817-1824) en ten slotte wethouder (1824-1831) in Assen.