Willem Seymour Mulder

Functie: Dichter

(Namen 1820 - Peize 1896) Dichter.

Was ondermeester in Peize. Na het overlijden van zijn vrouw werd hij klerk in Borger. Daar voegde hij de achternaam van zijn moeder aan de zijne toe en noemde hij zich voortaan Seymour Mulder. Als deurwaarder had hij vele standplaatsen totdat hij op zijn oude dag naar Peize terugkeerde. Hij is in Drenthe het bekendst geworden door zijn in de volksalmanak Drenthina (1853) opgenomen gedicht 'Het hunnebed te Borger'. Een jaar eerder was Mulders bundel Prettige ernst. Fabelen en versjes voor kinderen in school en huisgezin uitgegeven. Aan het tijdschrift De huisvriend. Gemengde lectuur voor Burgers in Stad en Land, verzameld door J.J.A. Goever-eur leverde hij enige gedichten over de maanden van het jaar. Voor de Drentsche Volksalmanak van 1868 schreef hij het gedicht 'Verzuchting. (Bij het plaatje: "Gezigt op Borger.")'. De studiekring D.H. van der Scheer gaf in 1945 een clandestien bundeltje uit, getiteld In Seymour Mulder's voetspoor...Drentse Rymkrans (gedichten en rijmprent-teksten) gevlochten rond de 'Drentsche Studiekring D.H. van der Scheer' onder de zinspreuk 'Byna in 't verborgen bloeien-de' (Joh. Th.). In het Drents liedties-boekien (1949) van Jan Naarding is het lied 'Het oude Landschap' van Seymour Mulder opgenomen. De muziek is van H.G. Nägeli; de herkomst van de tekst wordt niet nader toegelicht.