Johan Sems

Functie: Cartograaf

(Franeker 1572 - Groningen 1635) Cartograaf, landmeter.

Studeerde te Leiden. Vestigde zich in 1599 te Leeuwarden. Publiceerde in 1600 samen met J.P. Dou het boek Practijck des landmetens. In 1602 toegelaten als landmeter aan het Hof van Friesland. In 1603 werd een door hem opgemeten plattegrond van Leeuwarden uitgegeven. Naast landmeetkundige activiteiten was hij als ingenieur betrokken bij het toezicht op verdedigingswerken. In 1610/1611 verhuisde hij naar Bunde (Oost-Friesland) en in 1615 vestigde hij zich in Groningen. In deze periode en wederom in 1631 vervaardigde hij kaarten van de noordkust van de provincie Groningen. Ook gaf hij in 1623 twee boeken over wiskundige onderwerpen uit. Voor Drenthe is zijn bepaling van de grens met Groningen van belang geweest. Naar aanleiding van veelvuldige conflicten over het verloop daarvan gaven Ridderschap en Eigenerfden Sems in 1615 opdracht deze grens af te bakenen. Samen met De la Haye zette hij een grenslijn uit die gedeeltelijk nog steeds als grens tussen de twee provincie geldt.