Jan Evert Scholten

Functie: Industrieel

(Foxhol 1849 - Scheveningen 1918) Industrieel, vervener.

Zoon van W.A. Scholten. Trad na zijn hbs-studie in dienst bij de onderneming van zijn vader. In Drenthe werd hij vooral bekend vanwege zijn activiteiten bij de Maatschappij Klazienaveen. In het door zijn vader aangekochte Zuidoost-Drents veengebied richtte hij deze onderneming voor de exploitatie van het veen op. Dat leidde o.a. tot de stichting van het dorp Klazienaveen met kerk, een hotel en arbeiderswoningen, een turfstrooiselfabriek en kortstondig een fabriek voor de fabricage van turfcarton..