Lucas Pieterszoon Roodbaard

Functie: Architect

(Rolde 1782 - Leeuwarden 1851) Architect van buitenplaatsen, aanvankelijk tot kunstschilder opgeleid.

Nadat hij in Groningen als hovenier werkte, kwam hij van 1816 tot 1822 weer in Rolde wonen. In die tijd was hij portretschilder maar ontwierp ook de tuin Overcingel in Assen (1820). In 1824 woonde hij in Leeuwarden waar hij bekend werd door de reorganisatie van de Prinsentuin in Leeuwarden. Hij werkte echter voornamelijk voor particulieren in de drie noordelijke provincies. De tuinen van de buitenplaatsen de Braak (1825) en de Duinen in Paterswolde zijn daar goede voorbeelden van, maar ook Park de Eerste Steen in Assen. Hij ontwierp volgens de kenmerken van de vroege Engelse landschapsstijl. Op al zijn ontwerpen zijn lange slingerende waterpartijen te zien. Vanuit de tuin of het park zijn geen zichtlijnen naar de omgeving (zie: Landschapsarchitectuur).