Roder Jongenskoor

Koor uit Roden.

Opgericht in 1985 door koorleider Bouwe Dijkstra. Voorbeelden voor repertoire en samenstelling zijn de Engelse koren. Het koor bestaat uit zestien jongensstemmen (trebles), met name afkomstig uit de noordelijke provincies, vier countertenoren, vier tenoren en vier bassen. Het Roder Jongenskoor kent een aantal opleidingsklassen (algemene muzikale vorming) en een opleidingskoor (B-koor). Na auditie te hebben gedaan kunnen pupillen doorstromen naar het concertkoor (A-koor). Veelbelovende zangers worden verder opgeleid in de solistenklas; zij krijgen naast reguliere repetities extra lessen. Specialiteit van het koor is de countertenor, een zeer hoge mannenstem. De jongensstemmen werken regelmatig mee aan oratoria, opera en grote werken voor koor, orkest en solisten.

Het koor maakt regelmatig tournees in het buitenland; in 2002 werd het door The Federation of European Choirs voor een periode van drie jaar benoemd tot culturele ambassadeur van de Europese Unie in Nederland. Het Roder Jongerskoor kreeg in 1991 de Culturele Prijs van Drenthe (groepsprijs).

De mannengroep van het koor bracht The Gents voort; deze groep was in 1999 winnaar van het Nederlands Korenfestival en in 2000 winnaar, in de categorie mannenkoren, van het Internationaal Korenfestival. Het Roder Jongenskoor produceerde tot dusverre tien cd's, The Gents één.