Carel Rabenhaupt

Functie: Militair

(1602 - 1675) Militair, afkomstig uit Bohemen, die bekendheid verwierf door het beleg van Groningen in 1672.

Door zijn verdedigingsplan - inundatie van grote gebieden rond de stad en het vrijhouden van de waterwegen voor de aanvoer van troepen - doorstond hij het beleg van de Munsterse bisschop Van Galen. In Drenthe werd hij in hetzelfde jaar door de Staten-Generaal tot drost benoemd, in de plaats van de zittende drost Van Bernsaw. Na het overlijden van Rabenhaupt in 1675 keerde Van Bernsaw weer. Rabenhaupt is begraven in de hervormde kerk van Coevorden. Een gedenksteen (1929) herinnert hieraan.