Politiek Logisch Oprechte Partij (PLOP)

Organisatie type: Politieke partij

In Assen medio 1993 opgerichte locale politieke partij die bovenlokale bekendheid weet te krijgen door een goed ontwikkeld gevoel voor publiciteit.

Het voornaamste thema is het imago van Assen als saaie ambtenarenstad waar de partij van af wil. Het gezicht van PLOP is dat van ‘Rappe Willem’ Homan, een middenstander die samen met zijn vrouw een sexwinkel in de stad drijft. Belangrijkste issue is het zogeheten ‘bruisbeleid’. Assen zou moeten bruisen van de activiteiten.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 1994, waarbij ex-topschaatser en leraar Hilbert van der Duim als lijstduwer meteen met voorkeurstemmen werd verkozen, behaalde de partij vijf van de 31 zetels. In 1998 groeide de raadsfractie van vijf naar acht zetels en werd bijna - op 80 stemmen na - de grootste partij. PLOP kwam met twee wethouders, onder wie Homan, in het college. Deze heeft grote moeite met zijn nieuwe rol als wethouder en trad tussentijds uitgeblust en teleurgesteld uit de politiek.

In 2002 wist de partij zich bij de verkiezingen niettemin redelijk te handhaven en een wethouderszetel te behouden.