Pinetum Ter Borgh

Ook: Evertsbos

Bomentuin, ter grootte van ca. 2 ha, gelegen 2 km zuidoostelijk van Anloo, aan de westkant van de boswachterij Anloo en bereikbaar via de weg Anloo-Anderen.

Een Pinetum is een bijzondere bomentuin, met een collectie houtige gewassen, die tot de Naaktzadigen behoren. De naam komt van de botanische familie der Pinaceae (Dennenfamilie), maar het Pinetum herbergt soorten uit nog vijf andere families. De collectie telt enkele honderden bomen. Het Pinetum werd in 1953 door de familie Everts aangelegd. Lariks, Grove den en Fijnspar speelden een grote rol bij de bebossing van een groot stuk heideveld, familiebezit, in de jaren 1921-'30. Zij noemden hun landgoed Ter Borgh; plaatselijk is het bekend als Evertsbos. Lanen van Amerikaanse eik zijn er karakteristiek.

In 1956 werd een groot deel van het bezit verkocht aan Staatsbosbeheer. Het Pinetum en het nabij-gelegen woonhuis bleven van de koop uitgezonderd. Het Pinetum wordt beheerd door de Stichting Pinetum Ter Borgh; in het bestuur ervan vervullen de erven Everts een belangrijk rol.