Cornelis Hendrik Peters

Functie: Architect, Rijksbouwmeester

(Groningen 1847 - Den Haag 1932) Architect, rijksbouwmeester.

Een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Neogotiek. In 1876 op 29-jarige leeftijd rijksbouwkundige geworden. Vooral zijn tijd in die functie voor de Posterijen en Telegrafie viel samen met een bouwhausse aldaar. Hij werd daardoor bekend als de postkantorenarchitect en zijn werk als de 'postkantorengotiek'. O.a. de postkantoren in Coevorden (1892), Assen (1895), Frederiksoord (1901), Meppel (1907), Nieuw-Amsterdam (1908), Zuidlaren (ca. 1910) en Emmen (ca. 1910) zijn van zijn hand, mogelijk ook dat van Hoogeveen (ca. 1911). Het Coevorder postkantoor is het enige in Nederland dat volgens de standaardplattegrond van 1884 werd gebouwd. Peters ontwierp voorts het douanegebouw in Coevorden (1891-92) en met J. van Lokhorst maakte hij de plannen voor de bouw van het Rijksarchief (1897-1901) te Assen. In 1882-83 was hij met P.J.H. Cuypers verantwoordelijk voor de hardhandige restauratie van de hervormde kerk van Sleen.