Stichting Oud-Drenthe

Organisatie type: Monumentenstichting

Opgericht in 1929 met als doel de aankoop en het beheer van natuurmonumenten, archeologisch belangrijke percelen grond en folkloristisch en architectonisch interessante gebouwen in Drenthe.

De bestuursleden werden aangewezen door Gedeputeerde Staten, het bestuur van het Provinciaal Museum en dat van de Drents Prehistorische Vereniging. De stichting verwierf al spoedig een aantal schansen (Zwartendijksterschans, Emmerschans en de Katshaar), de grafheuvel de Galgenberg bij Westerbork en het Schultehuis in Diever.

In 2009 nam Stichting het Drentse Landschap de eigendommen over.