Openluchttheaters

Plaatsen waar toneelvoorstellingen in de open lucht plaats hebben.

Reeds voor de oorlog ontstonden er in Drenthe openluchttheaters; bijv. in Havelte, waar door particulier initiatief in 1935 'De Speulkoele' tot stand kwam. In 1946 gaf de Toneelvereniging Diever haar eerste voorstelling op een open plek in het bos; op het programma stond Een Midzomernachtdroom van Shakespeare. Daarmee werd de basis gelegd voor de Shakespeare-traditie die nog jaarlijks vele duizenden toeschouwers trekt. In de loop der jaren is het bosperceel getransformeerd in een nagenoeg ideale toneelaccommodatie.

In 1951 hadden ook Emmen en Zuidlaren een openluchttheater. In Emmen waren het toentertijd de Trianthagesellen die in de open lucht speelden. Het theater in Zuidlaren werd in 1949 geopend; tot dan toe waren er op dezelfde locatie af en toe openluchtconcerten gegeven. In Assen ging in 1953 de eerste spade de grond in voor een openluchttheater, nadat men vanaf 1890 plannen daartoe gemaakt had.

Het ontstaan van openluchttheaters is een typisch naoorlogs verschijnsel in heel Nederland; vooral in de jaren '50 kwam het tot een hausse op dit gebied, maar veel theaters zijn inmiddels weer verdwenen. Tegenwoordig vindt men openluchttheaters in Anloo, Borger, Diever, Grolloo, Havelte, Roderwolde, Ruinen en Zweeloo. Dit heeft niet geleid tot een opvallende toename van het aantal Drentse toneelwerken (zie: Dialecttoneel).