Adriaan Pieter Oele

Functie: Bestuurder, Politicus

(Rotterdam 1923) Commissaris van de Koningin in Drenthe, 1982-1988.

Begon zijn loopbaan als Delfts ingenieur en was als scheikundige 13 jaar werkzaam bij de Staatsmijnen in Limburg. In de Tweede Kamer, waarin hij voor de PvdA zitting had van 1963 tot 1973, was hij specialist op het gebied van energie, milieu en vervoer. Van 1965 tot 1973 was hij tevens lid van het Europese Parlement. In 1973 koos hij voor het burgemeesterschap van Delft in plaats van een ministerschap. Daarna was hij van 1978 tot 1982 voorzitter van de Rijnmondraad. Hij is gekarakteriseerd als een zakelijke veelzijdige socialist zonder bombarie die door zijn ervaring in de wetenschap, het bedrijfsleven en de politiek een veel gevraagd adviseur was. Hoewel hij Drenthe 'een wat kleinere vijver' vond, heeft hij zich steeds ingezet voor de Drentse samenleving.