Norgervaart

Bron: Drents Archief

1. Weg- en kanaaldorp in de gemeenten Noordenveld en Midden-Drenthe (tot 1998 Norg en Smilde) ten zuiden van Norg, ten zuidoosten van Veenhuizen en ten westen van Assen aan de Asserstraat en het kanaal Norgervaart (zie 2). Ten westen ervan liggen het Esmeer en de Norgerpetgaten (veengebied), ten noordoosten het bos bij Huis ter Heide. Een van de zijwegen, de Norgerwijk, vormt de gemeentegrens met Midden-Drenthe, de zuidelijke helft van de Norgervaart, met de weg Norgervaart, die tussen Midden-Drenthe en Assen; eindpunt is de Norgerbrug. In het verlengde van de Norgerwijk vormt de Jan Klokwijk de gemeentegrens met Assen; op Asser grondgebied staat één woning, Wildsangh, en wel bij het driegemeentenpunt.

2. Kanaal, loopt van de Drentsche Hoofdvaart tot Huis ter Heide, in 1816 gereedgekomen. De Maatschappij van Weldadigheid kocht vervolgens het gebied Veenhuizen, waar ze vanaf het eindpunt van de Norgervaart in westelijke richting een vaart heeft laten graven tot de Veenwijk. Dit 4 km lange kanaal, dat we nu kennen als Kolonievaart, kwam in 1823 tot stand. Het 51/2 km lange aansluitende Veenhuizerkanaal tot de provinciegrens met Friesland werd in 1839 gegraven. In 1859 gingen de drie kanalen in eigendom, beheer en onderhoud over naar het Rijk. In het kader van de sanering van de Drentse kanalen werden ze overgedragen aan de provincie en voor de scheepvaart gesloten. De provincie droeg de kanalen vervolgens over aan het waterschap Noordenveld.