Noordelijke Pomologische Vereniging (NPV)

Organisatie type: Pomologische Vereniging

Vereniging, zet zich in voor het behoud en vermeerdering van oude fruitrassen (voornamelijk appel, peer, pruim, kers). Opgericht in 1987 en uitgebouwd door een groepje liefhebbers uit Assen en omgeving.

De NPV geeft informatie en advies en organiseert tentoonstellingen (om de twee jaar, titel: Souvenirs van Eeuwen), snoeicursussen, ent- en determinatiedagen en excursies. Vier maal per jaar verschijnt het tijdschrift Pomopost. Diverse historische standaardwerken zijn op cd-rom gezet. De NPV telt ruim zeshonderd leden (2002). Dezen verzorgen onder andere het onderhoud van de boomgaard van de Stichting Fruithof in Frederiksoord. In deze boomgaard van acht hectare staan meer dan duizend oude fruitrassen.

De speurtocht naar oude rassen levert cultuurhistorisch interessante informatie op en heeft onder andere aan het licht gebracht dat de Drentse Bellefleur in 1899 vanuit Coevorden werd geïntroduceerd op een tentoonstelling georganiseerd door de Lunterse Tuinbouwvereniging. De verspreiding van deze appel is beperkt gebleven tot de Noordelijke provincies. In Rolde en Vries komt de Valkappel voor. Alle aanwezige kennis over deze grote en zeer vruchtbare appelboom, meestal met maar één exemplaar in een dorp aanwezig, komt voort uit mondelinge overlevering. Er is geen literatuur van bekend. Dit in tegenstelling tot de Keizer Alexander (appel) die rond 1800 door de tuinlieden van de Russische tsaar Alexander I werd gekweekt. De keizer was zo trots op deze grote appel, een sieraad voor de fruitschaal, dat hij al zijn gasten jonge bomen meegaf. Wie weet welke vorstelijke weg de Keizer Alexander heeft gegaan tot dat hij in Drenthe - onder meer in Schoonebeek (1e vondst), Balloo, Zweeloo en Orvelte - werd aangeplant. Elders staat de boom ook bekend als Empire of Napoleon.