Nell Meyboom-Veltman

Functie: Schrijfster

(Makkinga 1908 - Bilthoven 1994) Schrijfster.

Ging na drie jaar HBS als correctrice werken bij het Leeuwarder Nieuwsblad en de Haagsche Courant. In 1935 trouwde ze met Jan Cornelis Meyboom, die werkzaam was op het ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1939 werd hij benoemd tot burgemeester van Diever. Dat bleef hij tot april 1975 - slechts onderbroken in het laatste bezettingsjaar, toen hij ondergedoken was.

Nell Meyboom-Veltman vergezelde haar man in de onderduik (vanaf april 1944) en begon zich op het schrijven toe te leggen. Ze schreef gedichten, o.a. over haar actuele situatie, die in 1945 verschenen in de bundel Hunkering. Na haar debuut schreef ze meisjesboeken, zoals Heleen heeft vacantie [1948], Een mand vol letters [1951] en Een nazaat van Marijke Meu? (1951). Ook als (gelegenheids)toneelschrijfster kreeg ze bekendheid. Enkele titels zijn: Het uitbreidingsplan [1948], Witte cyclamen (1948) en - in samenwerking met Jan Naarding - het openluchtspel Zwedera van Ruinen. Voor het 25-jarig jubileum van de Dieverder VVV schreef ze samen met Abe Brouwer en Roel de Lange de revue Liever naar Diever. Ze was betrokken bij de oprichting van de Toneelvereniging Diever, waarvoor ze jarenlang actief bleef als regieassistente en souffleuse.

In 1975 reikte de gemeente Diever haar een oorkonde uit voor haar werk als ambassadrice van de openluchtspelen en voor het organiseren van folkloristische evenementen. Vanaf de oprichting was ze bestuurslid van de Drentse Schrieverskring. Voor de Drentse schrieversalmanak 1954 en de Drentse schrieversalmanak 1956 leverde ze bijdragen. Voorts schreef ze toneelrecensies.