Taco Mesdag Kzn.

Functie: Kunstschilder

(Groningen 1829 - 's-Gravenhage 1902)

Schilder. Aanvankelijk werkzaam als bankier; legde zich pas op latere leeftijd op schilderen toe. Kreeg lessen van C.B. Buys en van J.H. Egenberger aan Academie Minerva te Groningen (ca. 1850). Trouwde in 1882 met de eveneens uit Groningen afkomstige Gesina ('Geesje') van Calcar, die ook schilderde, en verhuisde met haar naar Den Haag. Het echtpaar kocht rond diezelfde tijd een buitenhuis in Vries, 'Rezzago', waar Mesdag tot zijn dood iedere zomer doorbracht. Naast zijn jongere broer Hendrik Willem Mesdag en diens vrouw Sientje van Houten zijn ook diverse andere schilders in Vries te gast geweest, onder wie P.J.C. Gabriël, A. Mauve en Pieter de Josselin de Jong. Taco Mesdag schilderde veel Drentse landschappen, die hij regelmatig inzond naar tentoonstellingen.