Landschap Drenthe

Ook: Lantschap Drenthe

Benaming voor de provincie Drenthe tot 1814.

De naam 'landschap' komt voort uit de middeleeuwse termen terra, communitas en universitas die gebruikt werden om Drenthe aan te duiden. Het begrip 'landschap Drenthe' bleef na de Middeleeuwen gehandhaafd en kreeg ten tijde van de Republiek der Verenigde Nederlanden de bijsmaak van niet-volwaardig gewest. Drenthe had immers geen vertegenwoordigers in de Staten-Generaal en andere generaliteitscolleges. In Drenthe zelf werd het de gebruikelijke benaming. In de jaren 1805-1806 werd Drenthe, juist weer los gemaakt uit het departement van den Ouden IJssel, 'Landschap' genoemd.