Kymmell

Familie, van oorsprong afkomstig uit Duitsland, die in de 17e eeuw in Drenthe kwam.

Wolter Kymmell (1681-1746) was van 1709 tot 1746 gedeputeerde. Hij herbouwde het huis Overcinge in Havelte, dat via zijn moeder Sichterman aan hem was gekomen. Zijn zoon Jan (1714-1775), gehuwd met Johanna Oldenhuis (1724-1767), had vijf zonen die elk zorgden voor een uitgebreid nageslacht. Een van hun nazaten, Ida E.C. Kymmell, huwde Johannes Linthorst Homan (1844-1926). Daardoor raakten de Kymmells gelieerd aan dit Drents geslacht dat in de 18e-20e eeuw belangrijke openbare functies bekleedde.

De Havelter Kymmells sterven uit door het overlijden van Ida E.C. Kymmell in 1918. Een andere Kymmell-tak verwierf in 1818 de havezate Mensinge in Roden, en wel Jan Wilmsonn Kymmell (1761-1823). Zijn nazaten behielden dit huis tot 1985.