Arnold Hendrik Koning

Functie: Schilder

(Winschoten 1860 - Voorthuizen 1945) Schilder.

Zoon van een procureur te Winschoten en oudere broer van Edzard Willem Koning. Opleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam (1880-1885). Verbleef als 'pensionnaire' van de koning in Parijs, waar hij Theo en Vincent van Gogh leerde kennen (1888-1889). Na terugkeer in Den Haag maakte hij geregeld uitstapjes naar Gelderland, Overijssel en Drenthe, waar hij op verschillende plaatsen heeft gewerkt; o.a. in Rolde, Gieten, Eext, Borger, Odoorn, Westerbork, Laaghalen, Vries en Zeyen. In 1897 vestigde Koning zich in Ede; hij verhuisde in 1922 naar Voorthuizen. Koning schilderde voornamelijk landschappen in een ingetogen impressionistische stijl, die in de loop der jaren wat kleuriger werd.