Gerrit (Ger) Kleis

Functie: Publicist, Drukker, Dichter

(Coevorden 1940) Publicist en drukker in de marge.

Tot 1995 werkzaam als leraar Nederlands aan het Barlaeusgymnasium te Amsterdam. Schafte in 1969 zijn eerste eigen handdegelpersje aan. Als privédrukker met loden letters is hij sinds 1974 op een trapdegelpers werkzaam te Geesbrug. Kleis geeft onder de persnaam Sub Signo Libelli (onder het teken van de libel) voornamelijk literaire teksten van Nederlandstalige auteurs in eerste druk uit. In het nagestreefde romantisch-decadente fonds bevindt zich ook Drentse literatuur en vertalingen uit de Europese literatuur. In vele uitgaven is originele grafiek van Nederlandse en buitenlandse kunstenaars opgenomen. In de reeks Le petit défaut verschenen homo-erotische teksten. Kleis trad tussen 1989 en 1999 onder het pseudoniem Schokland op als recensent van Drentstalige literatuur in achtereenvolgens maandblad Drenthe (en opvolger Drenthe Totaal) en in Roet.

Hij publiceert ook artikelen over historische onderwerpen, voornamelijk met betrekking tot de stad Coevorden, in De Ganseveer, tijdschrift van de historische vereniging Stadt en Heerlickheijdt Covorden. Publiceerde verder: In spodt van alle vrome luijden. Geschiedenis van de Coevorder Provoost. 's Lands gevangenhuis voor de noordelijke provinciën in de 17e en 18e eeuw, tuchthuis voor Groningen en Drenthe in de 19e eeuw (2002).